vineri, 31 ianuarie 2014

cum ne pot imbolnavi setimentele negative





Despre legatura dintre psihic si somatic s-au scris foarte multe. Ultimele descoperiri din lumea medicala au evidentiat exiztenta unor boli numite psihosomatice, adica boli declansate si intretinute de factorii psihici. Din pacate nu multi s-au incumetat sa patrunda si sa inteleaga procesele de la nivel subconstient, acolo unde se formeaza germenii fiecarei boli.

Stresul, ca expresie a unei tensiuni psihice intense, afecteaza, potrivit Asociatiei Americane de Psihologie, mai mult de 45% dintre adulti. Unii reusesc sa descarce aceasta tensiune prin emotii gen: furie, isterie, crize de plans etc. Dar si aceste emotii trebuie exprimate moderat, pentru a cauza daune interioare. Cele mai multe persoane insa traiesc emotiile negative in mod repetat, ori de cate ori se intalnesc cu persoana sau mediul care are efect stresant asupra lor.

Ce se petrece in forul nostru interior in timpul unei furtuni emotionale? La nivel comportamental se pot declansa crize de plans sau de ras, incruntare, persoana devine irascibila etc. La nivel fiziologic, ritmul cardiac se mareste, stomacul nu mai digera, vasele sanguine se contracta, iar transpiratia se poate intensifica.

Intre afectiunile psihosomatice acceptate de medicina alopata astazi regasim: hipertensiunea, astmul bronsic, colonul iritabil, gastrita si ulcerul duodenal, aritmiile cardiace, cardiopatia ischemica, tulburarile hormonale, unele alergii si eczeme, psoriazis si altele.

- Supararea si tensiunea resimtite in cadrul unui conflict familial sau profesional determina stomacul sa secrete mai mult suc gastric decat in mod obisnuit cauzand iritarea mucoasei stomacale, cauzand in timp aparitia gastritei sau ulcerului.

- Nemultumirea de sine, de viata sau de ceilalti, lipsa de incredere in viitor, tendinta spre culpabilizare cauzaea de cele mai multe ori aparitia insomniei.

- Mania afectează inima; unele studiile recenete au evidentiat faptul ca persoanele furioase sunt de trei ori mai predispuse la infarct, unul dintre motive fiind acela ca in timpul crizei sangele nu mai iriga suficient inima.

- De asemenea, emotiile negative slabesc sistemul imunitar, persoanele pesimiste si anxioase fiind mai vulnerabile in fata infectiilor virale sau bacteriene.

La polul opus, optimismul mobilizeaza organismul in lupta cu boala, iar grabind vindecarea. Unele studii recente din domeniul neurostiintei evidentiaza faptul ca emotiile influenteaza dezvoltarea cognitiva si joaca un rol central in dezvoltarea aproape a tuturor aspectelor comportamentale interpersonale. Astfel, afectivitatea pozitiva (incredere, caldura sufleteasca, prietenie etc.) traita si impartasita de subiect, stimuleaza functiile de adaptare si procesele de invatare, persoana reusind sa integreze mai usor noi sarcini, situatii, persoane, sa gaseasca solutii si sa colaboreze in mod armonios.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu