vineri, 31 ianuarie 2014

gripa


Gripa ( Influenta)

Este o boala infecto- contagioasa, cauzata de virusuri, caracterizata prin febrasi, in special, simptome din partea aparatului respirator ( tuse, stranut, coriza). Se recomanda repaus la pat, regim alimentar bogat in vitamine, dulciuri, fainoase, combaterea febrei, a tusei si a durerilor musculare.
Ceaiuri
Flores Sambuci ( flori de soc), cu actiune sudorifica, combate febra. Se beau 3-4 cani pe zi dintr-o infuzie cu 1-2 lingurite la cana.
Gentiana lutea L.( ghintura) contra febrei. Se foloseste ca decoct cu o lingurita de planta maruntita la 500 ml apa rece. Se fierbe 15 minute si se bea fractionat in trei reprise, inaintea meselor principale.
Centaurium erythraea Rafn. ( C. umbellatum Gilib) ( tintaura). Se foloseste ca infuzie dintr-o lingurita de planta la 250 ml apa clocotita. Se bea cate 1/3 din aceasta cantitate inaintea meselor principale. Tinctura din 20 g planta macerate in 100 ml alcool 70 grade. Timp de cinci zile se iau cate 30-40 picaturi, de trei ori pe zi, inainte cu o ora de mese.
Ocimum basilicum L. ( busuioc). Se foloseste ca infuzie, dintr-o lingurita de planta la 200 ml apa clocotita. Se beau trei cani pe zi, caldute, dupa mesele principale, din care una seara la ulcare.
Arctium lappa L. ( brusture). Se foloseste ca decoct din doua linguri radacina maruntita la 500 ml apa clocotita. Se continua fierberea inca doua minute, apoi se ia de pe foc, se acopera si se lasa 15 minute. Lichidul rezultat se bea caldut, in 3-4 reprize, in decursul unei zile.
Eryngium planum L. ( scai vanat) combate tusea). Se foloseste ca decoct din doua linguri de planta la cana. Se iau patru linguri pe zi.
Cetraria islandica (L.) Ach. ( lichen de piatra). Se face un decoct din care se beau doua cani pe zi, de preferat in amestec cu lapte, o lingurita planta la cana, la care se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodium.
Marrubium vulgare L. ( unguras). Se beau trei cani pe zi dintr-o infuzie cu o lingurita de planta la cana.
Cortex Salicis ( coaja de salcie). Se foloseste ca dcoct din doua linguri la o cana.Se iau trei linguri pe zi pentru combaterea durerilor musculare.
Scortisoara si cuisoarele cu actiune antivirotica. Se beau doua cani pe zi dintr-o infuzie cu cate o lingurita de planta pisata ( din fiecare) la cana.
Ceai sudorific plafar. Se beau 2-3 cani pe zi dintr-o infuzie de 1-2 lingurite la cana.
Inhalatii
- Ocinum basilicum L. ( busuioc) si Carum Carvi L. ( chimen). Intr-un vas cu apa in clocot se pun cate doua lingurite de amestec pentru o inhalatie. Se pot face doua inhalatii pe zi, din care una seara la culcare.
Frectii
Flores Lavandulae ( flori de leventica). Se fac frectii cu otet aromatic preparat prin macerare. Timp de sapte zile, din 60-80 g flori peste care se pune un litru de otet rezulta maceratul. Se strecoara prin presare, apoi se fac doua frectii pe zi.
Flores Rosae 9 petale de trandafir). Se fac frectii din otet aromatic preparat prin macerarea, timp de cinci zile, a cate 100 g petale, 100 ml alcool si 900 ml otet. Se strecoara printr-un tifon presandu-se bine petalele.
Rp 1 Flores Lavandulae( flori de levantica)  40 g
Folium Menthae ( Frunze de menta)  20 g
Folium salviae ( Frunze de salvie )  20 g
Herba serpylli ( cimbrisor)  10 g
Fructus Juniperi ( fructe de ienupar)  10 g
Se fac frectii cu otet aromatic preparat prin macerarea a 100 g amestec din aceste plante, timp de sapte zile, intr-un litru de otet. Sa se strecoare prin presare.
Apiterapie
Tinctura de propolis 20% , cu actiune antivirotica. Se iau 20-30 picaturi intr-un paharel cu apa sau lapte, de 2-3 ori pe zi, inainte de mese cu o ora.
Presopunctura si acupunctura
Se stimuleaza cu ajutorul acelor sau masajul punctual Fundul vaii – IG 4 – ce se afla la unirea celor doua oase din prelngirea degetului mare si aratator de la mana. Masajul se face prin tonifiere cu varful degetului aratator sau mare de la mana, in sensul de invartire a acelor de ceasornic ( de insurubare). Se pot aplica 2-3 sedinte pe zi, in total 15 sedinte pe serie. Se pot aplica si preventive in epidemii.
Bai
- Farina Brassica nigra ( L.) Koch. ( Sinapis nigra L.) ( faina de mustar negru). Se fac bai, cu 250 g faina intr-un saculet ce se agita in apa de baie. Se face o baie pe zi la temperature de 37 grade C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu