sâmbătă, 30 noiembrie 2013


Pierderea din greutate in cazul femeilor supraponderale poate reduce riscul de a dezvolta cancer de san, potrivit unui studiu.
Cercetatorii au descoperit ca femeile supraponderale, care au slabit 5% din greutatea corpului lor, sunt cu 50% mai putin susceptibile de a dezvolta cancer la san. Se pare ca pierderea de grasime corporala poate reduce nivelul de hormoni care declanseaza cancerul.
Studiul a implicat participarea a 439 de femei cu varsta cuprinsa intre 50 si 75 de ani, care au fost impartie in 4 grupuri - primul fiind supus unui regim alimentar si exercitiilor fizice, cel de-al doilea grup a urmat doar o dieta, al treilea grup a efectuat doar exercitiile fizice, iar utimul grup nu a schimbat deloc stilul de viata.
Cercetatorii de la Fred Hutchinson Cancer Research Centre din Seatle au constatat ca femeile care au urmat regimul alimentar si programul de exercitii fizice au pierdut 10% din greutatea corpului lor. Ei au masurat, de asemenea, nivelurile anumitor tipuri de estrogen si testosteron, cunsocute pentru riscul lor de a favoriza aparitia cancerului, iar acestea au scazut intre 10 si 20% in cazul femeilor care au pierdut din greutate.
„Sustinem cu tarie beneficiile mentinerii la o greutate sanatoasa, intrucat aceasta poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta cancer de san", afirma Eluned Hughes, potrivit DailyMail.
Un alt studiu efectuat la inceputul acestui an a descoperit ca femeile supraponderale diagnosticate cu cancer de san au prezentat un risc de recidiva in urma tratamentului, cu 17% mai mare fata de femeile cu o greutate corporala normala.


Oricine poate fi diagnosticat la un moment dat in cursul vietii cu cancer.
Acesta este un gand de care majoritatea oamenilor se tem. Dar prevalenta sinistra a acestei boli – si inabilitatea oamenilor de a gasi o cale sa scape de ea – o fac dificil de ignorat. Totusi, exista metode de a reduce riscul de cancer.
Studiile au confirmat in mod repetat legatura puternica dintre riscul de cancer si dieta.
De fapt, medicii considera acum ca pana la 30 % dintre cancerele ce apar in lumea in dezvoltare pot fi evitate printr-o nutritie mai buna. Desi nu exista o dieta magica care sa previna sau sa trateze cancerul, medicii considera ca exista un mod sanatos de hranire, care poate ajuta la prevenirea aparitiei anumitor tipuri de cancer. Se considera acum ca aproape unul din trei cancere este legat de modul de alimentatie.
In ultimii ani s-au facut mai multe cercetari despre alimentatie si cancer iar mesajul principal este ca persoanele care consuma o cantitate mai mare de fructe si legume au un risc mai mic de a face anumite tipuri de cancer, cum ar fi: cancer pulmonar, de colon, de san, de col uterin, bucal, gastric, de trahee, al vezicii urinare, pancreasului si ovarelor.
Cercetatorii australieni, spre exemplu, au descoperit ca femeile care mananca cantitati mari de fibre au un risc mai mic de a face cancer de san comparativ cu femeile care consuma putine fibre.
De asemeni, persoanele vegetariene tind sa aiba mai rar cancer decat ceilalti oameni. Acest lucru nu inseamna ca ar trebui evitata carnea – o cantitate mica de carne slaba poate face parte dintr-o dieta sanatoasa. In cazul vegetarienilor, faptul ca mananca o cantitate mare de fructe si legume ii ajuta sa se protejeze de aceasta boala.
Mentinerea unei greutati corporale sanatoase poate fi de folos, deoarece excesul de grasime expune persoana la risc crescut pentru anumite cancere cum ar fi cancerul de san, cancerul uterin si cel de colon. Consumul alimentelor grase poate contribui la aparitia cancerului de colon si a cancerului de prostata la barbati.
 
 
Numeroase studii au demonstrat ca poluarea generata de traficul intens din marile orase este reponsabila pentru 14% dintre cauzurile de astm la copii si a fost asociata chiar si riscului de autism.
Cercetatorii din California merg insa mai departe si sustin ca noxele emise de automobile pot duce la dezvoltarea mai multor tipuri de cancer la copii, potrivit doctorulzilei.ro.
Studiul realizat de California’s Air Resources Board (CARB) a inclus 3.590 de copii diagnosticati cu diferite tipuri de cancer.
Cel mai comun tip de cancer si cel mai letal, in cazul tinerilor care nu au implinit inca 19 ani, este cancerul la creier. “Creierul tanar este mult mai vulnerabil la toxinele din mediul inconjurator care declanseaza cancerul” a explicat unul dintre cercetarori.
Dintre toate particulele, cele provenite de la motorina sunt cele mai periculoase. Unele statistici arata ca incidenta cazurilor de cancer la creier si a tumorilor sistemului nervos al copiilor a crescut cu 25% in perioada 1973 – 1996.
Un studiu al American Lung Association a asociat particulele toxice din trafic si riscului de cancer pulmonar.

O tulpina a virusului variolei, tratament anti-cancer

 
O versiune modificata a virusului variolei a fost utilizata de cercetatori in mai multe teste clinice efectuate in cazul unor pacienti diagnosticati cu cancer. Noua tulpina, JX-594, a fost injectata in sangele pacientilor pentru a ataca tumorile canceroase, fara a afecta organele si tesuturile din jur. Conform cercetatorilor, in cazul a sase din opt pacienti care au primit o doza mai mare de virus in sange, tumora maligna s-a micsorat sau s-a oprit din evolutie.
Potrivit lui Nick Lemoine, specialist in cadrul Centrului de cercetare oncologic din Marea Britanie, s-au obtinut rezultate bune in tratarea mezoteliomului, forma de cancer care este extrem de dificil de tratat.
Tulpina modificata a virusului variolei a fost testata pe 23 de pacienti cu forme grave de cancer, care nu mai raspundeau la tratamentele clasice. Cei mai multi pacienti au prezentat simptome asemanatoare gripei dupa administrarea virusului, insa nu au avut alte efecte secundare.

Numarul bolnavilor de cancer din Romania s-a dublat in ultimii 15 ani




Numarul romanilor bolnavi de cancer a ajuns la 98.000 in anul 2011. Cifra este cu mult mai mare fata de 1994 cand in Romania existau 40.000 de cazuri in aceasta categorie. Potrivit specialistilor, cancerul este una dintre bolile care provoaca cel mai mare numar de decese la nivel mondial. Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca aceasta maladie este responsabila de 12,5% dintre decesele din intreaga lume, devansand numarul deceselor provocate la un loc de SIDA, tuberculoza si malarie.

Potrivit statisticilor, anual se inregistreaza intre 10-12 milioane cazuri de bolnavi. De asemenea, la femei cea mai des intalnita forma de cancer este cel mamar, iar la barbati cel mai frecvent este cancerul pulmonar. Mai grav este insa ca specialistii preconizeaza o crestere a numarului de cazuri de cancer, acestia estimand ca in urmatorii 10 ani se vor inregistra 84 de milioane de cazuri.